Mindfulness staat voor opmerkzaamheid. Open aandacht, zonder oordeel. Leven in het hier-en-nu, in plaats van op de automatische piloot.
Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, leven met aandacht. Mindfulness vindt zijn oorsprong in Boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse arts-hoogleraar Jon Kabat-Zinn ontwikkelde in 1979 de wetenschappelijk onderbouwde mindfulness training. Een training waarin Oosterse wijsheid en Westerse psychologie samengevoegd zijn. De MBSR training: Mindfulness Based Stress Reduction.
Waarom zou je een mindfulness training volgen? Herken je, dat je aandacht makkelijk naar het verleden of de toekomst gaat? Makkelijker dan dat je echt in het moment bent, in het hier-en-nu. Je ervaart regelmatig een stressvol gevoel. Echt genieten van de dingen die je doet, lukt niet meer.
Een eerste neiging is dan vaak een stap extra te doen. Nog wat meer je best te doen. Mindfulness helpt je juist om weer stil te staan. Anders te kijken en de tijd te nemen om te vertragen. Zodat je weer kan genieten en minder stress zal ervaren. Stoppen en pauzeren in plaats van alsmaar doorrennen. Ondanks dat het misschien tegenstrijdig klinkt zal juist het stoppen, het vertragen, je verder helpen.
Mindfulness is een training die je leert om bewuster, met meer aandacht in het leven te staan. Waardoor je betere keuzes zal maken en je grenzen meer respecteert. In het hier-en-nu leven in plaats van in het verleden of in de toekomst. Vaak leef je het leven bijna ‘op de automatische piloot’. Mindfulness leert je om beter om te gaan met stress en de drukte van alledag.
Daarnaast is een mindfulness training geschikt als terugval preventie na een burn-out of overspannenheid. De training is minder geschikt als je in een burn-out zit.
De mindfulness training (MBSR) wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar vanuit een aanvullend pakket. Net als steeds meer werkgevers. Neem gerust contact op als je hier vragen over hebt. Daarnaast zijn er ook altijd een paar plekken beschikbaar met korting.
Ik ben gecertificeerd in de hoogste categorie van de VMBN, categorie 1 trainer.
De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2- 2,5 uur. En een verdiepingsdag. De training wordt gegeven in een groep van 6-10 personen. Elke trainingsdag heeft een eigen thema. Zoals de automatisch piloot en stressmomenten. Met yoga oefeningen onderzoeken we grenzen. Ook besteden we aandacht aan de stroom van gedachten en gevoelens. In de training wordt aandacht besteed aan theorie o.a. over stress. Daarnaast worden verschillende (meditatie)oefeningen gedaan. Het is ook belangrijk om thuis verder te oefenen met meditaties. En met aandacht in het dagelijkse leven. In de bijeenkomst wordt onderling uitgewisseld hoe het gegaan is in de afgelopen week.
De training kan ook in een individueel traject gevolgd worden.
De groepstrainingen vinden plaats in Den Haag. Individuele trajecten kunnen plaatsvinden in Wassenaar of Den Haag of online.
De training heeft positieve effecten op allerlei manieren. Het geeft je allereerst meer rust en helderheid. Je zult minder nadruk leggen op het doen en meer op het zijn en voelen. Het resultaat is dat allerlei stressgerelateerde klachten afnemen. Je leert je grenzen beter te bewaken. Beter te concentreren en makkelijker te ontspannen. Ook worden je gedachten rustiger – bewuster. Je zal merken dat je veerkrachtiger bent. Je leert als het ware meebewegen met de golven van het leven.
“You can’t stop the waves, but you can learn to surf.”
―
Leuke oefening die je uitdaagt om even niets te doen! Makkelijker gezegd dan gedaan!
Korte meditatie van 3 minuten om te ervaren wat een pauze met je doet.
Meer meditaties van mij kan je (gratis) luisteren op de app Insight timer. Je kan via de zoekoptie (Suzan van der Goes invullen) mijn meditaties vinden. Op Insight Timer geef ik ook regelmatig Live meditaties.
Mijn profiel op de website van de VMBN.