Woensdag, 26 Juli 2023
Waarschijnlijk herken je het wel, in alle drukte en hectiek van het dagelijkse leven, komt zelfkritiek makkelijk om de hoek kijken. We leggen de lat voor onszelf vaak hoog en verwachten dat we alle ballen in de lucht houden. Hoe zou het zijn als we in plaats van steeds maar doorgaan met zelfkritiek en je best doen, de kracht van zelfcompassie omarmen?
Zelfcompassie is de kunst van vriendelijkheid naar onszelf toe, vooral in tijden van uitdaging, stress en drukte.
Zelfcompassie is het vermogen om onszelf te behandelen met vriendelijkheid, begrip en mededogen, net zoals we dat zouden doen naar een goede vriend. Het gaat om het erkennen en accepteren van onze menselijkheid. Onze tekortkomingen, fouten en pijnlijke ervaringen, zonder oordelen. Het is als een liefdevolle vriend die ons helpt om met mildheid en zorg naar onszelf te kijken.
Vaak wordt zelfcompassie gezien als een vorm van medelijden, zwakte of excuses om niet je best te doen. Niets is minder waar! Zelfcompassie is een krachtig middel tegen stress, overbelasting en is zeker niet zwak of lui.
Pijn verzachten: Zelfcompassie helpt om je pijn te verzachten, te verlichten. In plaats van jezelf te bekritiseren en te veroordelen, biedt zelfcompassie een zachte en ondersteunende benadering. Het stelt je in staat om met vriendelijkheid naar pijn en moeilijkheden te kijken. Dit geeft ruimte om met meer wijsheid en minder stress te reageren.
Versterken van veerkracht: Zelfcompassie is een krachtige bron van veerkracht. Het stelt je in staat om met vriendelijkheid en begrip te reageren op uitdagingen en tegenslagen. In plaats van te worden overweldigd door zelfkritiek, kan je jezelf aanmoedigen en ondersteunen om door te gaan en te groeien.
Jezelf accepteren: Zelfcompassie helpt om jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je imperfecties. Het stelt je in staat om jezelf te zien als een waardevol persoon, ongeacht wat je doet of goedkeuring van buitenaf. Dit zorgt voor een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Verbetering van relaties: Zelfcompassie heeft ook een positieve invloed op je relaties met anderen. Wanneer je jezelf met vriendelijkheid en begrip behandelt, ben je beter in staat om dit ook naar anderen toe te doen. Het creƫert een sfeer van empathie en mededogen, waardoor je relaties zullen opleven.
Bevordering van persoonlijke groei: Zelfcompassie is een krachtige motor voor persoonlijke groei omdat het je aanmoedigt om jezelf uit te dagen. Nieuwe dingen te proberen en te leren van je ervaringen. Dit zonder bang te zijn voor falen of zelfkritiek.
Zelfcompassie kan je ontwikkelen door je bewust te worden van je innerlijke dialoog, hoe je tegen jezelf praat. Merk op of je zelfkritisch bent en veroordelende gedachten hebt. Dit is de eerste stap naar verandering.
Een ander belangrijk aspect is zelfzorg. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Luister naar je behoeften en geef jezelf wat je nodig hebt. Of het nu rust, ontspanning, plezier of ondersteuning is.
Leer ook jezelf te vergeven voor fouten en tekortkomingen. Begrijp dat iedereen fouten maakt en dat dit deel uitmaakt van het mens zijn. Laat los en laat jezelf groeien. Niemand is perfect!
Je kan op veel manieren oefenen met zelfcompassie bijvoorbeeld door het sturen van liefdevolle vriendelijkheid wensen naar jezelf (Metta meditatie). Of het visualiseren van een ondersteunende en liefdevolle aanwezigheid. Het opmerken en herkennen van een zelfkritische stem en gedachten. In de zelfcompassie training doen we verschillende meditaties en oefeningen om zo stap voor stap meer zelfcompassie te ervaren.
Zelfcompassie is een krachtige manier om te groeien en meer welbevinden te ervaren. Omdat het je in staat stelt om jezelf met vriendelijkheid en compassie te behandelen, juist in tijden van uitdaging en stress. Door zelfcompassie te ontwikkelen, kan je je pijn verlichten, je veerkracht versterken, zelfacceptatie bevorderen, je relaties verbeteren en persoonlijke groei stimuleren. Dus omarm de kracht van zelfcompassie en geef jezelf de liefdevolle vriendelijkheid die je verdient.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op of kijk voor de eerstvolgende zelfcompassie training en meer informatie op deze pagina.