Vriendelijk zijn voor jezelf, juist op momenten dat het moeilijk is, zorgt voor meer innerlijke kracht en balans.
Zelfcompassie
“With self-compassion, we give ourselves the same kindness and care we would give to a good friend.”
-Kristin Neff–
Zelfcompassie: Het belang van vriendelijkheid en kracht
Ontdek de kracht van zelfcompassie volgens de definitie van Kristin Neff, waarbij drie elementen centraal staan:
1. Vriendelijkheid voor jezelf: In plaats van zelfkritiek te uiten, benader je jezelf met vriendelijkheid en begrip, net zoals je dat zou doen met een goede vriend(in). Wees niet veroordelend, maar compassievol.
2. Erkenning van onze gedeelde menselijkheid: Soms voelen we ons geïsoleerd en alleen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat we allemaal menselijk zijn en imperfecties hebben. Door dit te erkennen, kunnen we mildheid en begrip cultiveren.
3. Mindfulness: Sta jezelf toe om niet meegesleept te worden door emoties. Maak ze niet groter dan ze zijn en identificeer je er niet volledig mee. Leer in plaats daarvan om pijn, verdriet, verlies en zorgen op te merken en te accepteren als deel van het leven.
Yin en yang van zelfcompassie
Kristin Neff heeft de afgelopen jaren ook de krachtige, actieve kant van zelfcompassie benadrukt. Omdat dat is wat de wereld nu nodig heeft. Dit omvat o.a. het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag. En betrokkenheid bij kwesties zoals het klimaat en de energiecrisis.
De zachte kant van zelfcompassie omvat eigenschappen zoals geruststellen en erkennen van jezelf. Het vermogen om jezelf te troosten in moeilijke tijden en om te gaan met lastige emoties terwijl je goed voor jezelf zorgt.
Om een gebalanceerde vorm van zelfcompassie te ontwikkelen, heb je deze beide kanten nodig. De Yin en Yang van zelfcompassie.
De zelfcompassie training
Volg de zelfcompassie training waarin aandacht wordt besteed aan zowel de zachte, verzorgende kant als de krachtige, actieve kant van zelfcompassie. Leer hoe je er kunt zijn voor jezelf wanneer dingen ingewikkeld en moeilijk worden. Vaak neemt onze innerlijke criticus het dan over. Maar net zoals we begrip en steun bieden aan anderen die het moeilijk hebben, kunnen we ook leren om een goede vriend(in) voor onszelf te zijn. Wees vriendelijk en mild, vooral wanneer je het meeste nodig hebt. Deze training leert je om jezelf te steunen in moeilijke tijden.
Zelfcompassie is een vaardigheid die je kan ontwikkelen. Het vergroot de kwaliteit van je leven, geeft je meer energie, plezier en veerkracht. Je ontwikkelt innerlijke kracht, waardoor je betere keuzes kunt maken. Bovendien vergroot het ontwikkelen van zelfcompassie automatisch je compassie voor anderen. Zelfcompassie is dus nooit egoïstisch. Met de krachtige kant van zelfcompassie leer je bewuster omgaan met grenzen en alles wat op je pad komt. Motiveer je jezelf en kom je op een goede manier voor jezelf op wanneer dat nodig is.
Opzet van de training
De training Mindfulness Zelfcompassie (MSC), ontwikkeld door Kristin Neff en psychotherapeut Christopher Germer, is wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. Er is geen specifieke mindfulnessachtergrond vereist, hoewel het wel behulpzaam kan zijn. Meditatie-ervaring is een voordeel. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefenochtend van 3,5 uur. In de bijeenkomsten behandelen we o.a. theorie over zelfcompassie, zelfkritiek, weerstand en emoties. We mediteren samen, doen (schrijf)oefeningen en wisselen ervaring uit.
Heb je vragen over de training, neem dan contact met mij op. Ik leg je graag uit wat zelfcompassie voor je kan betekenen.
“Geluk vind je als je je laat meevoeren op de stroom van het leven, en niet als je je daartegen verzet, en zelfcompassie kan je helpen om wijs en ruimhartig je weg te vinden door deze woeste stroomversnellingen”.
-Kristin Neff-
Bijgaand interview met Christopher Germer over compassie en de inspirerende TedTalk van Kristin Neff over zelfcompassie zijn ook de moeite waard om te bekijken.
Wil je zelfcompassie in de praktijk brengen? Download mijn ebook met 10 oefeningen om meer zelfcompassie in je leven te brengen. Je vindt het ebook op de online academy via deze link .